روستای لزور فیروزکوه برای تفریح و اقامت گردشگران یکی از نقاط کوهستانی و طبیعی ایران بوده که در شرق استان تهران واقع شده است. سفر به این روستای هم زیارت است هم سیاحت. روستای لزور شهرستان فیروزکوه احتمالا یکی از جدیدترین مناطق گردشگری برای طبیعت گردی اطراف تهران است که می توانید به آن فکر کنید. اگر می خواهید با این طبیعت زیبا بیشتر آشنا شوید، در ادامه با ما همراه باشید.
روستای لزور کجاست؟
در مسیر خروجی شهر تهران به سمت استان های شمالی کشور، روستا ها و شهر های بسیار زیبا و سرسبزی وجود دارد. روستای لزور یکی از این مناطق گردشگری زیبا است که تعدادی از جاذبه های گردشگری فیروزکوه را می توانید در آن ببینید. این روستا در بخش ارجمند شهرستان فیروزکوه و در 165 کیلومتری شهر تهران قرار دارد. رشته کوه های زیبای البرز در اطراف این روستا باعث خوش آب و هوا بودن آن شده است. این روستا در کنار رود فرح رود و دامنه جنوبی کوه معراج قرار دارد. روستای لزور یک جای دنج اطراف تهران برای یک سفر یک روزه یا دو روزه می باشد. لزور در ارتفاع 2400 متری از سطح دریا قرار دارد و مردمان آن گویش مخصوص به خود یعنی لزوری (مشابه مازندرانی) را دارند. فاصله لزور تا شهر ارجمند حدود 13 کیلومتر است و بعد از این روستا به سمت شمال کشور دسترسی وجود ندارد. در واقع روستای لزور انتهای مسیر فرعی لاسم از جاده فیروزکوه تهران می باشد. انتهای این مسیر در قدیم مسیر دسترسی به سمت شمال کشور بوده که با راه اندازی راه آهن فیروزکوه و تغییر مسیر حرکت به سمت شمال، این مسیر چندان استفاده نمی شود. ضمن اینکه عاشقان کوهنوردی و پیاده روی و آشنا به مسیر با طی مسیر های طولانی می توانند بعد از روستای لزور و دریاچه سیاه رود به تنگه واشی دسترسی پیدا کنند.
تاریخچه روستای لزور شهرستان فیروزکوه و ویژگی های مردمان آن
روستای لزور از بزرگترین روستاهای استان تهران و شهرستان فیروزکوه می باشد. این روستا در سالهای اخیر با احتساب افرادی که در فصول گرم سال در این روستا سکونت می گزینند، در حدود 900 خانوار جمعیت دارد. به همین سبب، بزرگترین و پرجمعیت ترین روستای شهرستان فیروزکوه، لزور می باشد. این روستا از قدیم مسیر عبور از مرکز کشور به سمت شمال بوده است. مسیر انتهای این روستا بصورت مال رو و با طی مسیر دشوار به روستاهای نشل و ورزنه بابل می رسد. اما بعد از اینکه راه آهن فیروزکوه افتتاح شد، مسیر دسترسی به شمال تغییر کرد و اکنون از این مسیر استفاده چندانی نمی گردد. لزور با داشتن جاذبه های متعدد به نوعی قطب گردشکری فیروزکوه به حساب می آید. این روستا در حدود 4000 سال قدمت داشته و اهالی آن به دار المومنین شهرت دارند. تمامی اهالی روستا سید هستند و مذهب جزء جدانشدنی این روستای زیارتی و تفریحی است. قدمت بالای این روستا حاکی از وجود پیشینه کهن تاریخی، فرهنگی و … می باشد. لزوری ها از نظر فرهنگی و علمی نیز در سطح بالایی فرار دارند. لزور در قدیم مکتب های متعددی داشت و مردمان فیروزکوه لزوری ها را باسواد می شناختند. مساجد و حسینیه های متعدد در کنار دو امامزاده که یکی از آنها امامزاده خوشنام است، پر رنگ بودن مذهب در این روستا را نشان می دهد. اهالی لزور از طریق کشاورزی و دامداری کسب درآمد می کنند و منبع آب مورد نیاز آنها نیز از رودخانه فرح رود تامین می شود.
تنوع سبک گردشگری در روستای لزور
روستای لزور به چند دلیل با استقبال گردشگران مواجه می شود، سفر و تفریح به لزور هم سیاحت است و هم زیارت. این منطقه بسیار خوش آب و هوا می باشد و برای طرفداران محیط زیست جذابیت دارد. میوه های خوشمزه که به شکل طبیعی روییده است و آب و هوای تمیز سبب می شود تا گردشگران را مشتاق تر کند. مرتع های سرسبز و رود های پر آب قطعا شما را به این روستا جذب خواهد کرد. همچنین بخشی از راه را در این روستا به سمت دریاچه سیاهرود باید با کوهنوردی بپیمایید. در نتیجه اگر می خواهید هوای سالم در نفس های شما جای گیرد، می توانید از این شرایط استفاده کنید. برای کوهنوردان که همیشه آماده پیمایش مسیرهای نسبتا سخت رودخانه ای هستند، روستای لزور فیروزکوه می تواند جذابیت بالایی داشته باشد. ضمن اینکه بناهای تاریخی مربوط به قرون گذشته در روستای لزور وجود دارد، در نتیجه برای علاقه مندان به آثار باستانی نیز جذابیت دارد. علاوه بر این، دو امامزاده در روستای لزور فیروزکوه قرار دارد که برای علاقه مندان به سفر زیارتی جاذبه گردشگری دارد. جاذبه های لزور به شکلی هست که افراد با علایق مختلف را به خود جذب می کند.
جاذبه های گردشگری روستای لزور فیروزکوه
در روستای لزور و اطراف آن چند جاذبه گردشگری وجود دارد که سد سیاهرود ، امامزاده خوشنام ، تنگه لاسک و میشینه مرگ از جمله مهم ترین آنها هستند.
امامزاده خوش نام
برای کسانی که علاقه به مکان های مذهبی و زیارتی دارند، چندین امامزاده و مسجد در روستای لزور موجود است. امامزاده خوش نام روستای لزور دارای بقعه متبرکی است که قدمت آن به قرن دهم و یازدهم هجری بر می گردد. بعضی می گویند این امامزاده متهلق به بانویی از خاندان اهل بیت عصمت و طهارت می باشد. برای رفتن به امامزاده خوشنام دو راه جاده لاسک و دسترسی محلی از کنار مسجد امام موسی جعفر علیه السلام روستای لزور را پیش رو دارید. برای یافتن آسان این امامزاده می توانید از محلی ها کمک بگیرید.
اماکن تاریخی
لزور دارای چند مکان تاریخی برای علاقه مندان به مکان های باستانی می باشد. برج نیمه متعلق به قرن 7 یا 8 یکی از این بناهاست که البته بخشی از آن تخریب شده است. امامزاده معصوم در جنوب شرقی روستا دیگر بخش باستانی روستای لزور ارجمند است که در فهرست آثار ملی ثبت شده است. از دیگر بناهای باستانی این روستای زیبا و خوش آب و هوا می توان به قلعه قل دوش و پل سنگی با قدمت 150 ساله اشاره کرد.
تنگه لاسک و میشینه مرگ
برای رسیدن به تنگه میشینه مرگ یا تنگه لاسک باید مقداری به آب بزنید و از طبیعت زیبای آن رد شوید. برای رسیدن به تنگه در امتداد خیابان مخابرات روستای لزور فیروزکوه حرکت کنید تا به یک جاده خاکی برسید. جاده خاکی را بالا بروید تا به یک چشمه برسید. مسیر را ادامه دهید تا حدود یک ساعت بعد به تنگه لاسک برسید. ادامه این تنگه مسیر حرکت به سمت دریاچه سیاهرود یا سد لزور می باشد.
دریاچه سد لزور یا سد سیاهرود
اکثر گردشگران روستای لزور در فیروزکوه را برای دسترسی به سد سیاه رود یا دریاچه لزور انتخاب می کنند. دریاچه لزور از جاذبه های گردشگری فیروزکوه و دارای طبیعت زیبا و بکری است. برای رسیدن به سد دو راه جاده خاکی و همچنین کوهنوردی و پیاده روی وجود دارد. جاده خاکی لاسک در انتهای روستای لزور یکی از این مسیر هاست که با خودرو حدود 15 تا 20 دقیق زمان می برد. اما گردشگران و طبیعت دوستان این مسیر را انتخاب نمی کنند! پیاده روی و کوهنوردی و عبور از چشمه و تنگه لاسک قطعا زیبایی و لذت بیشتری برای آنها دارد. در این مسیر پیاده روی و جذاب، بعد از اینکه به تنگه لاسک رسیدید، به یک دشت سرسبز می رسید. از این دشت عبور می کنید تا به یک مسیر پر آب (تنگه فرح رود ) با مسیر کمی دشوار برسید. در این مسیر باید از داخل آب که البته عمق زیادی ندارد، عبور کنید. انتهای این مسیر آبی، صخره هایی وجود دارد که بخش دشوار این مسیر است. گردشگران باید از این صخره ها بالا بروند تا به یک دشت سرسبز دیگر برسند. بعد از این دشت به یک چشمه کوچک با نام معجز چشمه می رسید و در نهایت دریاچه سیاه رود را خواهید دید. این دریاچه محلی امن و باصفا برای اتراق و استراحت می باشد. کوهنوردان آشنا به مسیر، از شمال دریاچه سد لزور به سمت قله میشینه مرگ با ارتفاع 4000 متر می روند. ضمن اینکه یک جاده خاکی در انتهای دریاچه لزور به سمت تنگه واشی وجود دارد.
مسیر روستای لزور فیروزکوه
روستای لزور در بخش ارجمند شهر فیروزکوه در شرق تهران قرار دارد. این روستا در حدود 2 ساعت با تهران فاصله دارد. از سمت تهران یک مسیر آسان برای رسیدن به لزور وجود دارد. در این مسیر ابتدا باید از شرق تهران از جاده جاجرود یا آزاد راه پردیس به سمت فیروزکوه بروید. حدود ده کیلومتر قبل از شهرستان فیروزکوه و بلافاصله بعد از پمپ بنزین نمرود، یک دور برگردان به سمت تهران وجود دارد. از آن دور برگردان به سمت تهران حرکت کرده و بلافاصله از سمت راست وارد سه راهی لاسم شوید. این فرعی با تابلو روستای ارجمند مشخص شده است. در این جاده ابتدا با گذر از چند روستا و طی 25 کیلومتر به شهر ارجمند می رسید. سپس از این شهر خارج شده و مسیر را ادامه دهید تا بعد از 13 کیلومتر با عبور از روستاهای شادمهن و اهنز به روستای لزور برسید. تمامی طول مسیر آسفالت و جاده مناسب است اما باید مراقب چند پیچ خطرناک آن باشید.
آب و هوا و بهترین زمان سفر به روستای لزور
با توجه به اینکه روستای لزور در منطقه ای کوهستانی با هوایی نسبتا سرد واقع شده است، خیلی خوب است که در گرمای شدید تابستان به این ناحیه سفر کنید و از خنکی آن در اوج گرمای تهران لذت بسیاری ببرید. بنابراین ماه های اردیبهشت تا شهریور بهترین زمان سفر به لزور می باشد. هرچند فصل پاییز و زمستان و برف زیبای این مناطق در شرایط مساعد آب و هوایی و مناسب بودن جاده نیز زیبایی خاص خود را دارد.
برای رزرو اقامتگاه ارزمان در شهر زیبای ارجمند کلیک کنید