معرفی شهر ارجمند فیروزکوه
شهر ارجمند از توابع شهرستان فیروزکوه دارای آب و هوای ییلاقی در منتهی الیه شرق استان تهران می باشد. جمعیت ساکن این شهر ییلاقی طبق سرشماری سال ۱۳۹۵ حدود ۱۵۰۰ نفر است که به دلیل تردد افراد به این ییلاق در فصول گرم سال بیشتر می شود. روستای ارجمند تهران طبق مصوبه هیئت وزیران در سال ۱۳۸۵ به شهر تبدیل شده است.
شهر ارجمند از شمال به کوه های بهنک و کوه های بخش لاریجان محدود شده و هم مرز با استان مازندران است. این شهر به دلیل موقعیت جغرافیایی و ییلاقی در فصل تابستان دارای جاذبه های بسیاری است. البته با دسترسی مناسب شهر ارجمند و جاده آسفالت امکان تردد در فصول سرد سال و مشاهده زیبایی های حیرت انگیز این اقلیم وجود دارد. پیشنیه تاریخی، موقعیت جغرافیایی، جاذبه ها و دیگر بخش های این شهر در ادامه تشریح می شود.
پیشینه و قدمت تاریخی شهر ارجمند فیروزکوه
ارجمند از مناطق بسیار زیبا و آباد شهر فیروزکوه است که دارای پیشینه چند صد ساله و حتی زبانی مخصوص است. قدمت این شهر ییلاقی در اطراف تهران به حدود 900 سال قبل باز می گردد. از جمله بناهایی که این ادعا را ثابت می کند، امامزاده دوازده تن این شهر می باشد. طبق بخشی از کتاب آثار تاریخی فیروزکوه نوشته ناصر پازوکی، بناهای امامزادگان دوازده تن ارجمند فیروزکوه ، قدمتی 900 ساله داشته و برای دفن اموات از قدیم استفاده میشده است. در رابطه با قدمت این شهر، قدیمی های این روستای تبدیل به شهر شده، از پدران خود داستان حضور یکی از اربابان ناصر الدین شاه به این منطقه را به یاد دارند. منتظم الدوله مدتی را با خانواده خود در این روستا ماندگار شد.
سوابق تاریخی نشان می دهد که روستای ارجمند قبل از موجودیت فیروزکوه به اسم و رسم حال، محلی برای عبور کاروان ها به شمال کشور بوده است. البته این روستا بعد از احداث راه آهن تهران شمال از کنار فیروزکوه توسط رضاخان اهمیت ارتباطی خود را از دست داد. ساکنین روستای ارجمند شامل چند طایفه خلیل، آلو، امیر، متو، اسفندیاری و توکل هستند. ثبت این طایفه ها و سکونت در روستا بالغ بر 400 سال می باشد. ارجمند طبق سوابق تاریخی در زمان قدیم یعنی قاجاریه سربازخانه ارتش و محلی برای آموزش سربازان بوده است.
ارجمند کجاست؟ (موقعیت جغرافیایی و اقلیمی)
شهر ارجمند بعنوان مرکز بخش ارجمند از توابع شهرستان فیروزکوه می باشد. این شهر حدود 2140 متر از سطح دریا ارتفاع داشته و تا مرز شهرستان حدود 30 کیلومتر فاصله دارد. شهر ارجمند فیروزکوه از سمت شمال به بخش لاریجان آمل، از جنوب به کوه های و مراتع سله بن ، از غرب به روستای وشتان و از شرق به روستای شادمهن منتهی می شود. این شهر به دلیل اقلیم کوهستانی دارای میزان بارندگی سالیانه حدود 300 میلی متر است. احداث سد نمرود در نزدیکی حریم شهر ارجمند در جذب توریست در بخش طبیعت گردی موثر بوده و خواهد بود.
آب و هوای شهر ارجمند فیروزکوه
شهر ارجمند و توابع آن دارای آب و هوای کوهستانی و ییلاقی هستند. این شهر با فاصله نزدیک به تهران در حدود 150 کیلومتر در اوج آلودگی هوای شهر تهران، بهترین آب و هوا را داشته و انتخاب مناسبی برای سفر یک یا دو روز می باشد. ارتفاع این شهر از سطح دریا 2250 متر می باشد و دمای آن در فصول گرم به حداکثر 25 درجه سانتی گراد و در فصول سرد در زمستان به منفی 15 درجه نیز می رسد.
اقامت در شهر ارجمند
شهر ارجمند در تمام فصول بخصوص فصل های تابستان و بهار دارای پذیرای تعداد قابل توجهی از گردشگران تهرانی و سایر شهر هاست. اقامت یک شبه اطراف تهران با سفر به این منطقه امکان پذیر است. اقامتگاه سنتی ارزمان که از سال ۱۴۰۱ پذیرای مسافران است بهترن مکان برای اقامت در شهر ارجمند است.
روستا های اطراف ارجمند
بخش ارجمند شامل شهر ارجمند و دو دهستان قزقانچای و دوبلوک متشکل از چندین روستا در بخش جنوبی و غربی فیروزکوه می باشد. این روستا ها شامل سله بن ، وشتان ، وزنا ، ورسخواران ، نجفدر ، سلمان ، اندریه ، سرآسیاب ، دریابک ، طهنه ، بهان ، زرمان ، شادمهن ، اهنز ، آلودر و لزور هستند. هریک از روستا های بخش ارجمند فیروزکوه زیبایی های خاص خود را داشته و بعضی دارای جاذبه های طبیعی و گردشگری مهم تری هستند. روستاهای لزور و ورسخواران از جمله این روستا های شهر ارجمند هستند که از دیدینهای فیروزکوه به حساب می آیند.
فصل مناسب برای سفر به ارجمند فیروزکوه
زیبایی های بصری و جاذبه های طبیعی مختلف ارجمند باعث شده تا این شهر در تمامی فصول دارای جذابیت سفر و گردشگری باشد. با توجه به شرایط اقلیمی شهر ارجمند بهترین فصل برای سفر به آن، تابستان است. فصل بهار و بخصوص ماه های اردیبهشت و خرداد نیز می توان از آب و هوای ییلاقی و جاذبه های طبیعی آن بهره برد. رود های همیشه خروشان و زنده در فصول گرم سال زیبایی خاصی به این خطه زیبای فیروزکوه می هد. فصل پاییز با جاذبه های بصری بی نظیر و فصل زمستان با کوه های پر برف و زیبایی چشم نواز نیز برای سفر به این شهر جذابیت های خاص خود را دارند. مناسب بودن جاده و بازگشایی آن در فصل زمستان توسط راهداری و شهرداری شهر باعث شده تا زیبایی حیرت انگیز شهر ارجمند و جاده آن در زمستان نصیب مسافران و گردشگران شود.
امکانات و دسترسی
شهر ارجمند بعد از چند سال تبدیل شدن به شهر اکنون از تمام امکانات تاسیسات زیربنایی برق، تلفن، گاز و آب بهره می برد. این امکانات در تمامی فصول در اختیار مردمان این منطقه و گردشگران قرار دارد. وجود سوپرمارکت ها، مغازه های ارائه محصولات لبنی و غیر لبنی محلی مانند گوشت و مرغ باعث شده تا گردشگران در این شهر کمبودی را از این جهت احساس نکنند. وجود عابر بانک در این شهر نیز نیاز های احتمالی گردشگران را برطرف می نماید. اینترنت همراه اول در این شهر دارای خط 4G بوده و از این جهت و شبکه های تلویزیونی مشکلی در این شهر وجود ندارد. جاده تهران به سمت ارجمند نیز کاملا آسفالت و مناسب بوده و در تمامی فصول هموار می باشد. این جاده شامل حدود 100 کیلومتر جاده تهران به فیروزکوه و حدود 25 کیلومتر جاده فرعی از دوراهی لاسم به سمت ارجمند است.
موقعیت فرهنگی و اجتماعی
شهر ارجمند فیروزکوه در دهه 60 و 70 به دلیل کمبود امکانات شاهد مهاجرت افراد برای تحصیل بوده است. با این حال جد پدری شاعر معروف استاد امیری فیروزکوهی اهل این شهر بوده است. مردمان این شهر در سالهای دفاع مقدس موفق نشان داده و حدود 45 شهید و آزاده را تقدیم انقلاب نموده اند. همچنین خلیل ارجمندی سردار سپاه نادر شاه افشار در جنگ ایران و هند در این شهر متولد شده است.
کسب و کار مردم
منبع آب بسیار غنی حاصل از ذوب برف های دامنه های مشرف به قله دماند، باعث شده تا رود ها و چشمه سار های طبیعی و دشت های حاصل خیر در این منطقه بوجود آید. به همین جهت کسب و کار عمده مردم در شهر ارجمند از قدیم تا به امروز کشاورزی، دامپروری، باغداری و پرورش ماهی بوده است. البته با شهر شدن روستای ارجمند رفته رفته کسب و کار های جدید شهری به کسب و کار مردم این شهر اضافه شده است. محصولات عمده کشاورزی و باغداری و دامپروری آن شامل سیب زمینی، سیب درختی، گندم، جو، گوشت، ماست و انواع محصولات لبنی می باشد.
جاذبه های تاریخی
پتانسیل های گردشگری شهر ارجمند و اطراف آن بسیار گسترده، به گونه ای که ساکنین شهر تهران می توانند روی این شهر برای یک سفر یک روزه اطراف تهران ، دو روزه اطراف تهران و یا بیشتر حساب کنند. تنگه واشی یا ساواشی از مناطق گردشگری اطراف ارجمند است که ورودی آن ۳۰ کیلومتر تا شهر ارجمند فاصله دارد. امامزاده دوازده تن از جمله جاذبه های گردشگری ارجمند است. این بنا به شماره ۶۳۵۲ و تاریخ هفتم مهر ماه سال ۸۱ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. در سایر روستاهای اطراف شهر ارجمند نیز می توان جاذبه های تاریخی و مذهبی متعددی از جمله قدمگاه خضر نبی در روستای ورسخواران را مشاهده نمود.
جاذبه های طبیعی
چشمه سار ها و رودخانه های پر آب فراوان در تمام فصول از زیباهای طبیعی و دیدینهای شهر ارجمند فیروزکوه می باشد. چشمه های منحصر به فرد روستای زیبای ورسخواران از جمله بی نظیر از جمله این جاذبه هاست. ییلاقات کوهستانی با رود های فراوان و ارتفاعات برف گیر مشرف به قله دماوند از جاذبه های شهر ارجمند فیروزکوه است. سد نمرود در نزدیکی سله بن یکی دیگر از جاذبه های گردشگری منطقه می باشد. این سد یک فضای دلنشین و زیبایی را در دشت بزرگ این منطقه ایجاد کرده که زیبایی فوق العاده ای در هر فصل دارد. آب سد نمرود از رودخانه های فرح رود، قزقانچای و ورسخواران تامین می شود. دیگر جاذبه های طبیعی ارجمند و روستاهای توابع آن شامل چشمه زیبای ورسخواران ، روستای طارس ، روستای لزور و دریاچه سد سیاهرود و … می باشند.
برای رزرو اتاق در اقامتگاه ارزمان واقع در شهر زیبای ارجمند کلیک کنید